FARNÍ KRONIKA BOHDALOV od léta Páně 1946 - 2019 - podrobně ve farní kronice

18.03.2020 - naše farnosti

Co dělat zvláště teď: 1) HRDĚ A VDĚČNĚ VZPOMÍNAT 2) Vroucně se modlit 3) A také se těšit

 

ROK 2019

sepsaný Miloslavou Pejchalovou z Bohdalova (Děkujeme.)

Tříkrálová sbírka

     Tříkrálová sbírka v letošním roce proběhla v sobotu 5. 1. v opravdu zimním počasí - hodně sněhu, i když teploty se pohybovaly okolo nuly. Výnos činil za Bohdalov 33 790 Kč, Chroustov 10 090 Kč, Kyjov 3 050 Kč, Pokojov 6 519 Kč, Rudolec 12 022 Kč, celkem  65 471 Kč.

Židle do kostela a na faru

     Začátkem března přenechal městys Bohdalov farnosti zachovalé dřevěné židle z kulturního domu. Židlemi byl vybaven nově opravený sál v budově fary a také postranní kaple u P. Marie Lurdské. O převezení a instalování židlí se postarala rodina p. Marty Vosáhlové.

Dokončení elektrického topení v kostele

     Posílení elektrické přípojky v kostele a výměna jističe - cena 10 000 Kč, umožnila spustit vytápění i druhé části kostela. Tato část topení vyšla fakturačně na 167 359 Kč a topení bylo poprvé spuštěno druhou únorovou neděli.

Oprava fary - 2. etapa

     V pátek 29. 3. se sešli členové farní rady a někteří farníci, aby provedli vyklizení knih, nádobí, nábytku a zařízení z farní kanceláře, kuchyně a místnosti s kuchyní sousedící. Pracovníci firmy Ladislava Kubíka sdružení HIPS již od 1. 4. nastoupili ke druhé etapě výměny podlah a souvisejících oprav na faře. Po provedených opravách zdí, izolaci podlah, nastříkání radiátorů a výmalbě, pokládali dřevěnou podlahu od druhé poloviny srpna. Nátěry podlah a instalace radiátorů byly dokončeny v polovině října. Kolaudace proběhla 13. 11. 2019. Celková cena díla činila částku 823 199 Kč. Byla podryta dotací 263 472 Kč z Kraje Vysočina, 300 000 Kč z ministerstva kultury, 100 000 Kč příspěvkem městyse. Zbývající část byla uhrazena ze sbírek věřících.

Sloup

     V pátek 12. 4. uspořádal P. Peňáz autobusovou kající a prosebnou pouť do Sloupu. Z naší i novoveselské farnosti se zúčastnilo jen málo farníků. Pouť posílili Žďárští a Novoměstští -  celkem 23 osob. Hlavní pouť ve Sloupu celebroval brněnský biskup Mons. Vojtěch Cikrle za přítomnosti generálního vikáře Mons. Jiřího Mikuláška a dalších kněží. Po modlitbě křížové cesty jsme se ze Sloupu vydali k návštěvě poutního chrámu Jména Panny Marie ve Křtinách, které byly předchozím působištěm P. Peňáze, od něhož se nám dostalo zasvěceného výkladu o chrámu i jeho okolí.

Poutě na kopce v regionu

   První pěší pouť kněží a farníků našeho regionu proběhla v neděli 31. 3. z Jam na kopec Vejdoch s modlitbou křížové cesty s následným žehnáním kraje. Další týden tato pouť proběhla z Radňovic na kopec Harusák, 5. 5. pak májová pobožnost z Chroustova k rozhledně na Havleně k Matce Boží Bohdalovské, jejíž obrázek farníci umístili na dubu pod rozhlednou na pomezí naší farnosti. Této pouti se za silného a studeného větru zúčastnilo 53 věřících s kapelou, další poutí byla 17 km dlouhá pouť 8. 5. od rudolecké kapličky s. Jana Nepomuckého na Zelenou horu, dále letní pouť z Matějova k rozhledně na Rozsíčce, poslední poutí byl výstup z Kyjova na Dědkovu horu v neděli 20. 10. Všechny poutě byly na úmysly děkovné i prosebné.

Velikonoce

     Pro postní dobu vyhlásil P. Peňáz 2 postní sbírky - na Boží hrob se vybralo 2 200 Kč a pro africké děti 3 000 Kč.

      Velikonočním triduem farníky tento rok provedl novokněz a kaplan při chrámu sv. Vavřince v Hodoníně P. Mgr. Vojtěch Zahrádka, třebíčský rodák. Mons. Peňáz sloužil velikonoční obřady v Novém Veselí. P. Zahrádka s farníky v pátek také prošel křížovou cestu, jejíž jednotlivá zastavení po obci rozmístili ministranti. V sobotu po Vzkříšení se s námi rozloučil udělením novokněžského požehnání a vrátil se do Hodonína. Na Boží hod již opět sloužil bohoslužbu P. Peňáz.

      Farníci se podělili o práce s přípravou na Velikonoce podle svých možností. P. Zikmundová Julie vyšila nové plachetky na hlavní oltář a obětní stůl. Farníci jednotlivých obcí si připravili malé přenosné zahrádky, které v neděli rozestavili na stupních oltáře a které Otec požehnal spolu s pokrmy.

První svaté přijímání

     K prvnímu svatému přijímání děti 3. třídy připravovala katechetka Mgr. Jana Miškovská ve škole a P. Peňáz od postní doby v kostele. Svatou zpověď děti vykonaly v sobotu 15.6. Přišly i se svými rodiči. První svaté přijímání přijali při slavnostní bohoslužbě v neděli 16. 6. z Bohdalova Jakub Hladký, Adéla Landsmanová, Štěpán Mokrý, Jiří Nejedlý, Nela Barbora Nováčková, Jakub Martin Rataj, Filip Sláma, Eliška Sommerová, z Chroustova David Mráz a Luboš Jan Vala, z Rudolce Michaela Bernardová. Společně se sešli k přípravě ještě v sobotu po sv. zpovědi a v pondělí pak navečer při mši sv.

Boží Tělo

     Slavnost Božího Těla jsme letos slavili v 7 h mší svatou a po ní průvodem obcí ke čtyřem oltářům. Celou dobu farníky provázel déšť. První zastavení u kříže rodiny Drejčkovy připravili Kyjovští, 2. ve vjezdu na faru ženy z Bohdalova, 3. u sochy sv. Jana Nepomuckého opět Bohdalovští a 4. zastavení v parku pod křížem Rudolečtí. Muži museli po chvílích vylévat vodu z baldachýnu nad Nejsvětější svátostí, z družiček se odhodlala pouze jediná a s ní spolužák, oba přijali před týdnem první sv. přijímání. Průvod provázela kapela a písně měli připravené také mladí. Ti, kteří vytrvali a  neodradil je déšť,  prosili za celou farnost, vlast i svět, za děti i kněze. Zmokli jsme, ale vytrvali a svátostného Krista s úctou a zbožností oslavili.

Nové plachetky

     Rodina p. Vosáhlové Marty pořídila v polovině července na vlastní náklady nové bílé plachetky na všechny čtyři boční oltáře a bílý přehoz na klekátko, které je používáno při svatbách. Plachetky z rouna obšila krajkou a 17. července jimi oltáře i klekátko pokryla. Doposud byla na ozdobu klekátka při svatbách používána červená látka. Bílou barvou bylo ozdobeno poprvé a shodou okolností pro svatbu syna místního starosty p. Arnošta Judy, který nese jméno po otci a který se ženil 19. července ve 13 h. Nevěstou byla slečna Anna Pinkasová z městečka Odry, oddávajícím P. Josef Slezák, farář v Jevíčku.

Poděkování za úrodu

     V neděli 8. 9. jsme slavili mši svatou v kostele s úmyslem poděkovat Bohu za letošní úrodu. Zástupci jednotlivých obcí farnosti zhotovili své dožínkové věnce a spolu se znaky obce je vystavili v kostele. K obětním darům vždy dvojice farníků za jednotlivé obce přinesla dary z úrody zeleniny, ovoce, obilí a čerstvý chléb. Léto hrozilo přísuškem.  Za vláhu jsme s P. Peňázem často prosili a bylo nám dopřáno milostí boží vypěstovat potřebnou úrodu a dobře ji sklidit.

Sbor z Mikulčic

     Při mši svaté 13. 9. byl v našem kostele přítomen pěvecký sbor z Mikulčic a podpořil bohoslužbu staroslovanskými zpěvy. Byla to pro farníky příležitost připomenout si život a dílo našich věrozvěstů Cyrila a Metoděje a toho, že právě v Mikulčicích bylo centrum jejich misie.

Pouť ke sv. Anežce České

     Na 28. 10. zorganizoval P. Peňáz a jáhen Ladislav Kinc autobusovou pouť našich farností do Prahy k uctění světice sv. Anežky České Přemyslovny. Poutníci zahájili pouť mší svatou v kostele sv. Anežky na Spořilově, navštívili klášter sv. Anežky s prohlídkou kláštera a jeho okolí, navštívili kostel sv. Haštala - místo obláčky sv. Anežky, v kostele sv. Bartoloměje se modlili za oběti totalitních režimů u nás.

Přednáška P. Vladimíra Záleského

     3. 11. v 15 h v kostele v Bohdalově byl přivítán P. Vladimír Záleský - farář při kostele ve žďárském Klášteře a na Zelené hoře. Vyprávěl nám o putování starých českých traktorů, dobrovolníky zprovozněných a opravených, do afrických misií v Tanzánii v roce 2013. Pozoruhodný příběh pomoci bratřím, kteří do té doby při obdělávání svých polí znali jen ruční práci. Svoje vyprávění doplnil promítáním videa a zakončil ujištěním, že traktory pracují v Tanzanii stále.

Národní pouť do Říma k výročí svatořečení Anežky České

     V listopadu 2019 uběhlo 30 let od svatořečení sv. Anežky České. K této příležitosti se ve dnech 11. až 13. listopadu konala národní pouť do Říma, které se zúčastnili i bohdalovští farníci:

V Římě jsme děkovali za dar svobody a prosili za duchovní obrodu naší země. V programu nechyběly mše svaté v hlavních římských bazilikách za účasti českých a moravských biskupů. V rámci středeční generální audience se poutníci setkali také s papežem Františkem.

     V listopadu roku 1989 se do Říma na svatořečení sv. Anežky České, přemyslovské princezny a řeholnice, vydalo na deset tisíc poutníků z Československa a krajanů žijících v exilu. V letošním jubilejním roce byli věřící opět zváni na pouť do Říma. Vyzvali je biskupové českých a moravských diecézí na svém nedávno skončeném plenárním zasedání. Pro tuto událost byl také jmenován poutní výbor. Jeho předsedou byl královéhradecký biskup Mons. Jan Vokál a členy poutního výboru byli jmenováni Mons. Pavel Dokládal a Mgr. Jiří Uher.

„Až bude Anežka svatořečena, bude v Čechách konečně dobře."

     Svatá Anežka Česká je nejen symbolem české státnosti, ale také odpovědnosti státu vůči nemocným, starým, sociálně slabým a vyloučeným, a v neposlední řadě symbolem milosrdenství. Nejmladší dcera českého krále Přemysla Otakara I. se mohla stát partnerkou několika významných evropských státníků, místo toho ale zvolila dobrovolnou chudobu a péči o potřebné. Proslula milosrdenstvím a již současníci ji pro její dobrotu označovali za svatou. Svatořečena byla více než 700 let po své smrti, 12. listopadu 1989 papežem Janem Pavlem II., v předvečer sametové revoluce v Československu.

     Její svatořečení bylo spojeno s převratnými změnami konce roku 1989.  Pomoc sv. Anežky krátce před svou smrtí připomněl také prezident Václav Havel, který napsal: „Milá Anežko, děkujeme Ti za ochrannou ruku, kterou jsi nad námi držela. Prosím, měj ruku i nadále připravenou, třeba ji ještě budeme potřebovat."

1. den - pondělí 11. listopadu 2019 - slavnostní zahájení národní pouti v Římě 

     Biskupové a další hosté se v 11 h shromáždili v bazilice sv. Klimenta u hrobu sv. Cyrila k modlitbě litanií. Modlitbu vedl arcibiskup olomoucký J. Exc. Jan Graubner.

     V 15.00 h národní mši sv. v bazilice Santa Maria Maggiore, celebroval arcibiskup Jan Graubner, kazatelem byl biskup brněnský J. Exc. Vojtěch Cikrle.

2. den - úterý 12. listopadu 2019 - den 30. výročí kanonizace sv. Anežky České 

     V 10.00 h národní mši svatou v bazilice sv. Petra ve Vatikánu společně s biskupy, kněžími a věřícími celebroval J. Em. Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský a primas český, kazatelem byl J. Exc. Zdenek Wasserbauer, světící biskup pražský. Po mši sv. následovala společná modlitba biskupů za vlast u Svatováclavského oltáře v bazilice sv. Petra. Dalším místem modlitby biskupů měla být pamětní deska v místě dočasného odpočinku kardinála Josefa Berana ve svatopetrské bazilice před letošním převozem jeho ostatků do Prahy. Toto však nebylo italskými organizátory umožněno. 

     V 18 h proběhl slavnostní koncert ke cti sv. Anežky a našich národních patronů v bazilice Sv. Jana v Lateránu. Hudební doprovod zajistila Hudba Hradní stráže a Policie ČR a pěvecké sbory Collegium Hortense, Entropie, Pěvecký sbor SGV (Filip Macek), Schola brněnské mládeže (Štěpán Policer) a SmoG pod vedením Plk. Mgr. Jana Zástěry. Toto hudební těleso provázelo všechny poutní bohoslužby.

3. den - středa 13. listopadu 2019

     V 9.30 h audience se Svatým otcem Františkem v aule Pavla VI. Po ní pak následovala generální audience na Svatopetrském náměstí při níž Sv. otec převzal jako dar českých biskupů sochu koruny Anežky České a finanční dar pro chudé. Sv. otec projel vyhrazeným sektorem mezi věřícími. Doprovod mu v papamobilu dělaly české děti s našimi národními vlajkami. Pronesl své poselství, zazněly také projevy biskupů dalších zemí a uslyšeli jsme i náš rodný jazyk.

     V 15.00 h národní mše svatá v bazilice sv. Jana v Lateránu, při níž byl zakončen program národní pouti. Čeští a moravští biskupové se poté setkali v papežské koleji Nepomucenum s krajany žijícími v zahraničí.

     Poutě v Římě se zúčastnilo asi 4 000 věřících, kteří přicestovali všemi možnými dopravními prostředky.

     Další oslavy naší nabyté svobody pak pokračovaly ve vlasti slavnostní bohoslužbou ve Svatovítské katedrále v sobotu v 10 h za účasti všech biskupů, mnohých kněží a zasvěcených osob, bývalým apoštolským nunciem Diego Causerem, současným nunciem Charlesem B. Balvem a vzácným hostem kard. Stanislawem Dziwiszem, bývalým sekretářem sv. Jana Pavla II. Ten v homilii pronesl hlubokou myšlenku, že nejde do nekonečna budovat na písku. „Je třeba stavět na skále pravdy o člověku - člověk je Božím dítětem stvořeným k obrazu a podobě Boha."

Neděle Krista Krále

     Na Slavnost Krista Krále byl celebrantem a hostem v našem kostele P. Tomáš Šíma z Olešnice. P. Peňáz sloužil nedělní bohoslužby v jeho farnosti. Výměna kněží měla být prvotní přípravou na lidové misie, které v olešnické farnosti již proběhly a nás čekaly v březnu příštího roku.

Nová zpovědnice

     Ve čtvrtek 28. 11. byla z Uhřínova přivezena nová zpovědnice. Je osobním darem Mons. Peňáze  bohdalovskému kostelu. Protože původní zpovědnice jsou v seznamu kulturních památek a nelze je zrušit bez dobrozdání památkářů, i když jsou již značně poškozené červotočem a některé části odpadávají, musela být nová zpovědnice zatím umístěna ke dveřím bočního vchodu.

Sv. Mikuláš,  adventní  koncert

     Studenti pražské konzervatoře pozvali občany 8. 12. o druhé neděli adventní na koncert v kostele v 16 h. Jedním z účinkujících byl  bohdalovský rodák Karel Mužátko hrající na trubku. Na varhany jej doprovázel spolužák Matěj Bok.

     Po koncertě se všichni přesunuli na městečko ke zpěvu adventních písní a koled.

     Tuto neděli po mši svaté zavítal do kostela i sv. Mikuláš s anděly a dárečky podělil přítomné děti. Sv. Mikuláš dal dětem úkol, aby samy sestavily modlitbu, napsaly ji a přinesly do kostela, kde bude přiložena na oltář jako oběť a poděkování P. Bohu.

Mše   svatá  s  latinskými zpěvy

     Svatomichalská schóla z Brna nás opět po roce 15. 12. podpořila zpěvy při nedělní mši svaté, kterou P. Peňáz celebroval v latinském jazyce. Mezi farníky byly rozdány texty písní i modliteb, takže zdatnější se mohli směle připojit. Po několikaletých zkušenostech modlitbu Otče náš někteří znají zpaměti. Krůček po krůčku alespoň nepatrně pronikáme do jazyka církve. Kázání pronesl jáhen Ladislav Kinc a bylo v duchu přípravy na lidové misie.

Elektrické topení v kostele

     Již několik roků farníci mluvili o tom, že jim v zimě bývá v kostele zima a že stávající plynové zářiče nepostačují k tomu, aby dostatečně ovlažily vzduch. Proto se P. Peňáz rozhodl vyhovět jejich žádosti a povolal odborníka Ing. Jana Syrového ke konzultaci přímo v kostele za přítomnosti farní rady. Byla vybrána varianta elektrického přitápění v lavicích. Pan Syrový koncem listopadu a v průběhu prosince namontoval radiátory pod lavice v celém kostele. Kapacita jističe však nedovolovala vytápět celý kostel, proto pro letošní rok a po dobu, než byla kapacita elektrické sítě v kostele posílena a vyřízeny potřebné formality, byla poprvé v neděli 22. 12. vytápěna polovina kostela na pravé stravě z pohledu na oltář. Stranu levou zatím ohřívaly plynové zářiče. Vyfakturovaná cena poloviny díla vyšla na 160 000 Kč.

Lidové misie

     P. Peňáz v listopadu položil otázku, kdy v naší farnosti naposled proběhly lidové misie. Nenašli se pamětníci. Ti nejstarší si jen mlhavě vzpomínali, že v jejich raném dětství asi cosi proběhlo. Otec zjistil, že v našich krajích mohly misie naposled proběhnout v r. 1947. Rozhodl se misionáře povolat v postní době měsíce března roku 2020. Proběhly první informativní schůzky, protože nikdo z nás o misiích neměl tu nejmenší představu. S P. Peňázem nás začal připravovat i jáhen Mgr. Ladislav Kinc z Prosetína. V pátek 13. 12. proběhla schůzka pro obě farnosti v Novém Veselí a tam se začal rýsovat program misií v bohdalovské a novoveselské farnosti. Misie vyžadovaly přípravu celých farností. Pro letošní rok v podobě modlitby za jejich dobrý a požehnaný výsledek.

Vánoce

     Ženy i muži farnosti připravili v kostele vánoční výzdobu - ozdobili stromečky, vyzdobili oltáře květinami, uklidili kostel, postavili betlém. Rodina Husákova z Moutnic zapůjčila a v kostele instalovala různé druhy betlémů, krom farního jich po celém kostele bylo rozestavěno 21. Betlémy si lidé mohli prohlédnout i v průběhu odpoledne každý sváteční den. Půlnoční mši sv. P. Peňáz sloužil ve 23 h, o Božím hodu vánočním a na sv. Štěpána byla sloužena v 10 h. Mladí z naší farnosti doprovodili obřady krásným zpěvem vánočních písní a mnoha koled. K nim se s radostí přidali i zúčastnění věřící. Tyto Vánoce byly deštivé, teploty dosahovaly 7 - 12°C ve dne, v noci neklesaly k 0°C.

Kůrovec

     Vlivem výrazného sucha, které přetrvávalo již několik roků, se podle odborníků vytvořily v jehličnatých lesích velice příhodné podmínky pro rozšíření kůrovce - lýkožrouta smrkového. Tento problém zasáhl celou republiku. Veliké ztráty na lesních porostech zaznamenali především v Jizerských horách, ale také na Šumavě. Kůrovcová kalamita začala ničit lesy na Třebíčsku, Jihlavsku a v r. 2017 dorazila výrazně i k nám. Kromě kůrovce již po několik roků pravidelně přicházely silné větry, které způsobily vývratě stromů, místně i celých pruhů lesa. Opět byla postižena místa ve všech částech republiky. Lesy řídly a objevila se i otázka vody, které začalo být nedostatek. Všichni poznali, jak vzácná je to tekutina. Už ji nenazývali obyčejnou vodou. Šířila se obava o lesy i vodní zdroje. Ukázalo se, že do budoucna je třeba upřednostnit výsadbu a pěstování lesů smíšených před monokulturou lesů smrkových.

      Problémy postihly i farní lesy. 18.  srpna po projednání s lesním správcem, posouzením možných variant a se souhlasem biskupství a okresu bylo rozhodnuto na farní radě vytěžit 80 a víceleté mýtné parcely č. 316/2 v Buclově a č. 282/1 u Brychtovského rybníka. V polovině října byla těžba zahájena, dřevo z lesa vyvezeno a obratem odváženo odběrateli do Rakouska, protože český trh byl přesycený. Od 28. října začali muži farnosti s čištěním parcely. Velká brigáda na pálení větví byla svolána na sobotu 9. 11.  Hned od pondělí nastoupila firma p. Hermana k oplocení pozemku. Dík patří všem brigádníkům a také organizátorům zvláště Marii Veselé z Bohdalova a Karlu Prokešovi z Kyjova.

Konec roku

     V tomto roce přijalo svatý křest 8 dětí, z nich 3 chlapci, bylo uděleno 5 svátostí manželství, z toho 1 v kapli v Rudolci, rozloučili jsme se s 8 farníky, z nich bylo 5 mužů, první svaté přijímání přijalo 11 dětí, do vyučování náboženství ve škole chodilo 28 dětí.

Komentáře:

přidej komentář

Dnes je 24. dubna 2024

svátek má Jiří

Mons. Jan Peňáz, farář v Novém Veselí a dojíždějící duchovní správce Bohdalova,

59214 Nové Veselí, V Ulici 91

(telefon: 566 667 136

přenosný 736 52 92 21

 penaz.vmZAVINÁČseznam.cz

anebo také poutnik-janZAVINÁČseznam.cz - raději pište na oba, kdyby se jeden pokazil),

DÁVÁ VŠEM PRÁVO POUŽÍT K DOBRÉMU ÚČELU vše z těchto stránek kromě rozpisu bohoslužeb (NEBOŤ TAM MOHOU BÝT NÁHLÉ ZMĚNY VYNUCENÉ NOVÝMI OKOLNOSTMI)